Ljekovita biljka – Ariš – Liječenje uz pomoć smole i ulja terpentina

Ariš dolazi iz obitelji biljaka Pinaccac. Latinsko ime za ovu ljekovitu biljku je Larix europaea, a među liječnicima je poznata i kao Laricis cortex, gemma et folium Oleum Therebinthinae.

Nalazimo je uz ceste te u gorskim i planinskim šumama, ili kao ukras u parkovima.

To je uspravno, 20-30 m visoko stablo, tankih pognutih grana. Listovi su mekane iglice, od kojih 20-60 čine kitice.

U jesen otpadaju. Smeđe-crvena kora stabla je ispuhana. Cvjetovi su muški (prašnički) i ženski (plodni).

Ženski čine crvene rese, čije zelene ljuske odrvene u češere ili šišarke dugačke do 3 cm.

Od ljekovitih tvari biljka sadrži željezo, kalij, kalcij, natrij, fosfor i terpentinova ulja.

Još zanimljivih podataka o ovoj ljekovitoj biljci donosimo u nastavku teksta, pa pročitajte. Nadamo se da ćete pronači informacije koje tražite. Ako vas zanima neka druga biljka koju mislite koristiti kao lijek – Potražite na našem portalu pod kategorijom Ljekovite biljke.

Ljekovito djelovanje ariša i primjena u liječenju

Najčešće upotrebljavamo smolu od ove biljke i ulja terpentina, u liječenju unutarnjih oboljenja poput tegoba s dišnim putovima, kroničnih bolesti mjehura i bubrega te kroničnih bolesti genitalija. Također, ariš koristimo i u slučaju raznih krvarenja poput krvavog proljeva, katara i sluzenje crijeva, želuca, raznih nametnika u crijevima poput glista, trakavice, amebe, te kod kroničnog zatvora. Ova ljekovita biljka dobro će nam doći i za jače izlučivanje mokraće, kamenca u žuči, bubregu i mjehuru, grčeva izazvanih kamencima, grčeva u bubrezima, za pospješivanje menstruacije kao i kod liječenja kroničnog reumatizma, lumbaga i išijasa.

Poznate su inhalacije s venecijanskim terpentinom kod oboljenja dišnih organa i putova bez ili s ostalim eteričnim uljima kao što su od bora, jele ili eukaliptusa. Uporaba venecijanskog terpentina zahtijeva liječničku konzultaciju, pogotovo kod oboljenja bubrega jer pretjerana uporaba terpentina može škoditi.