Ljekovita biljka aronija – Ova biljka je jako otporna na vremenske uvjete, pa zbog toga uspijeva i kod nas

Aronija ili sibirska borovnica je bobičasto voće, jako zdravo i zahvalno za uzgoj. Kako i samo ime ‘sibirska borovnica’ kaže, aronija podsjeća na borovnicu.

Biljka je jako korisna kod preventive od malignih oboljenja, te dosta učinkovito pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala.

Advertisement

Aronija se kod nas pojavila tek nedavno, no zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima jako dobro je primljena. Također, aronija je jako zahvalna za uzgoj. Aronija je otporna na niske temperature, pa može rasti i u područjima koja imaju temperature i od minus 45 stupnjeva te je jako zahvalna za odgajanje.

Plodovi aronije su bogati vitaminima C, A, E, B2, B6, B9 te vrlo rijetkim vitaminom P.

Od minerala tu su kalcij, kalij, željezo, molibden, mangan, fosfor i jod. U samo 100 grama aronije nalazi se količina folne kiseline dovoljna ljudski organizam za čitav dan.

Advertisement

Pročitajte malo o ljekovitim svojstvima sibirske borovnice

Kada je riječ o ljekovitim svojstvima aronije, njih je zaista teško sve nabrojati. Tek neka od ljekovitih svojstava su ta da aronija potiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava migrene, utječe na rad želuca i crijeva, popravlja imunitet, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija i neke druge tegobe.

Aronija također regulira rad štitnjače, odlična je u borbi protiv dijabetesa i raznih oboljenja žuči.

Zahvaljujući visokoj količini antioksidanata, aronija uništava stanice raka i zbog toga je obavezan dio terapije.

Pored nabrojanih ljekovitih svojstava, možemo spomenuti i to da sok od ove biljke daje jako dobre rezultate u liječenju Alzheimerove bolesti i demencije.

Nisu zanemariva ni njena kozmetička svojstva, jer sprječava pojavu bora i ubrzava zacjeljivanje rana.

Advertisement