Ljekovita biljka – Bazga – Bazga se koristi kao sredstvo za iskašljavanje

Bazga je listopadno stablo koje može narasti u visinu 10 metara. Cvjetovi šire ugodan miris, a rađaju male bobice ispunjene sokom.

Ovu biljku jako dobro poznajemo. Od bazge se priprema ukusan i jako ljekovit čaj, a mnogi znaju napraviti i sok od bazge.

Cvjetovi se beru u kasno proljeće, te se suše i kao takvi upotrebljavaju za proizvodnju oparaka i uvaraka. Bobice se beru početkom jeseni.

Cvjetovi sadržavaju trjeslovine, kalij, sluzi i flavonoide, dok se u kori, koja se rjeđe koristi, nalazi sambucin. Od bobica se proizvode sokovi, sirupi, džemovi i vina, a vrlo su bogate antocijaninima, folnom kiselinom i vitaminima A i C.

Bazga se koristi kao sredstvo za iskašljavanje, pomažu snižavati povišenu tjelesnu temperaturu i izbacivanje otrova iz tijela. Istraživanje iz 1990. otkrilo je da cvjetovi imaju antivirusno djelovanje protiv herpesa simplexa 1 te gripe tipam A i B.

Bazga može znatno ubrzati vrijeme liječenja od gripe, a oparak predstavlja dobru protuupalnu vodicu za ispiranje usta te sredstvo za grgljanje.

Za liječenje gripe, prehlade, hunjavice i upale suznice koristi se u obliku oparka. 2 do 5 grama osušenih cvjetova stavi se u čašu kipuće vode te pije tri šalice dnevno.