Ljekovita biljka – Bijeli sljez – Djeluje protuupalno i koristi se za smirivanje kašlja, liječenje bolesti dišnog trakta, bronhitisa i upala grla

Bijeli sljez raste u vlažnim predjelima Europe, a u kasno ljeto se pojavljuju cvjetovi koji rađaju plosnate okrugle plodove. Korijenje se vadi u jesen te se suši i koristi za pripremanje oparaka, prašaka i sirupa. Osim korijenja, listovi se također koriste za pripremu oparaka.

Prirodni lijek za mnoge zdravstvene probleme.

Velik dio korijena čine sluzi, fenolne kiseline i flavonoidi. Djeluje protuupalno i koristi se za smirivanje kašlja, liječenje bolesti dišnog trakta, bronhitisa, upala grla, nadraženog zubnog mesa, čireva, akni i opeklina.

Biljka djeluje antiseptički i uspješno se bori protiv infekcija imunološkog sustava organizma. Oblog od oparaka se koristi za vanjsku upotrebu i to za liječenje upala usne šupljine, čireva i akni.

Za unutarnju upotrebu uzima se oparak, a njime se liječe kašalj uzrokovan upalom grla i bronhitis.

Bijeli sljez u kombinaciji s drugim lijekovima može pojačati njihovu učinkovitost pa je potrebno posavjetovat se s liječnikom prije njegove upotrebe.

Nedavna istraživanja pokazala su da bijeli sljez omekšava i smiruje kožu pa bi se mogao koristiti u industriji kozmetičkih preparata.