Ljekovita biljka – Borovica – Plodovi djeluju antiseptičko i protuupalno, te se koriste za liječenje mokraćnog trakta

Borovica, kleka ili brinje je grm koji ima plavo-crne plodove koji se odavno upotrebljavaju u ljekovite svrhe. Listovi nalikuju na oštre iglice, a biljka sporog rasta naraste do 15 metara u visinu.

Borovica, kleka, smreka ili brnje, sve su to imena za bodljikavi grm ljekovitih malenih bobica.

Advertisement

Kada dođe jesen plodovi se beru te se mrve, a od njih se pripremaju oparci, uvarci, prašci i kapsule.

Plodovi imaju eterično ulje bogato monoterpenima, flavonoidima i trjeslovinama, a tu su još i gorke tvari koje potiču na rad probavnog sustava.

Advertisement

Borovica se koristi za poticanje teka, liječenje nadutosti i poremećaja probavnih sustava. Plodovi djeluju antiseptičko i protuupalno, te se koriste za liječenje mokraćnog trakta.

Eteričnim uljem se liječe neuralgija i reumatizam, a za vanjsku upotrebu se koristi i za liječenje bolova u mišićima u obliku kupke.

Za liječenje problema mokraćnog trakta koristi se uvarak. 10 grama ploda stavi se u 700 ml kipuće vode te nakon 20 minuta procijedi i pije 2 do 3 šalice dnevno.

Prilikom liječenja probavnog trakta koriste se oparci i tinkture. Ako osoba pati od poremećaja rada bubrega, ne preporučuje se korištenje borovice, a kod nekih osoba se mogu pojaviti alergijske reakcije na koži.

Advertisement