Ljekovita biljka – Borovnica crna – Par zanimljivih detalja u vezi plavih bobica

Borovnica nam dolazi iz porodice Ericcacae, a znamo je pod latinskim imenom Vaccinium myrtillus. Biljka je zdrava, sa ukusnim i osvježavajućim plodovima, odnosno bobicama izrazito plave boje.

Istraživanje je pokazalo da borovnice u sebi sadrže najviše antioksidanata od svih svježih voćki kao i mnogih povrtnih biljaka.

Advertisement

Jako su ukusne, što nam samo daje dodatni razlog da konzumiramo ove malene bobice. Antioksidanti koji se nalaze u bobicama borovnice nam pomažu, odnosno našem obrambenom sustavu tako što neutraliziraju slobodne radikale koji ulaze u tijelo preko pesticida ili dima.

Većina ljekovite snage koju borovnice imaju dolazi od pigmenta koji im daje tamno plavu boju.

Neka istraživanja su pokazala da borovnice jako dobro djeluju protiv nakupljanja masnoća u organizmu, drugim riječima, one nam pomažu da smršavimo. Ovo voće sadrži i veoma malo kalorija, oko 110 kalorija na porciju borovnica, što znači da slobodno možete da uživate u ovim plodovima.

Advertisement

Ljekovita biljka crna borovnica. Malo detalja o načinu sakupljanja, korisnim elementima i primjeni u liječenju alternativnom medicinom.

Raste po vlažnim guštarama crnogoričnih i bjelogoričnih šuma na planinskim terenima.

Biljku možemo opisati kao mali, uspravni, 20-40 cm visoki grm, s jajolikim, pilasto nazubljenim, naizmjenično na kratkim peteljkama postavljenim listovima, glatkima s obje strane. Iz lisnih pazušaca rastu bijeli, gdjekad slabo ružičasti, zvonoliki cvjetovi s 8 prašnika i podraslom plodnicom. Plod je sočna modro-crna boba s više sjemenaka.

Za lijek se upotrebljava lišće, suhi ili svježi plod, sok iz ploda, ekstrakt, vino i korijen borovnice.

Borovnica cvate u svibnju i lipnju. Listovi se beru za cijelo vrijeme cvatnje, a plod u srpnju i kolovozu. Osušeni je plod smežuran, veličine zrna papra. Na vrhu bobe vidi se ostatak prstena kruništa nekadašnjeg cvijeta.

Advertisement