Ljekovita biljka – Borovnica – Tamnoplave bobice za pripremu ukusnih jela i zdravih slastica koje svima dobro dođu

Borovnica, mrča ili brusnica je ljekovita biljka poznata pod latinskim imenom Vaccinium myrtillus. Borovnicu smo spominjali, ali ćemo i ovom prilikom napisati par riječi.

Iako smo je već spominjali, borovnica je izrazito zdrava biljka, koja svojim plodovima osvježava ali i pozitivno djeluje na naše zdravlje.

Advertisement

U nastavku pročitajte par ljekovitik svojstava ove biljke, a ukoliko želite čitati još na tu temu, predlažemo da pretražite naš portal, i pronađete točno što vas zanima.

Od borovnice danas pravimo mnoga jela, slastice i namaze, ali je ona i jako zdrava, pa se od nje izrađuju i mnogi ljekoviti pripravci.

Advertisement

Raste u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama, vrištinama i guštarama planinskog područja. To je nizak vrlo razgranjen grm s okruglasto-jajastim nazubljenim tankim listovima. Cvjetovi su svijetlo ružičasti, a razvijaju se pojedinačno iz lisnih pazušaca iz kojih nastaje sočna modro crna boba.

U svibnju i jesen sabiru se listovi, a plod u srpnju i kolovozu. Jesenji listovi, u obliku čaja umanjuju mokraćnu kiselinu u organizmu. Protiv povraćanja, proljeva, želučanih grčeva, kašlja, šećerne bolesti. Izvana za ispiranje sluzokože u ustima. Bobe se upotrebljavaju protiv hemoroida u svježem ili osušenom stanju.

Još malo o borovnici i njezinom ljekovitim svojstvima pročitajte na linku.

Advertisement