Ljekovita biljka – Božur – Biljka se upotrebljavala u japanskoj i kineskoj tradicionalnoj medicini

Božur je ljekovita biljka s krupnim crvenim, ljubičastim i bijelim cvjetovima koji se pojavljuju početkom ljeta. Biljka se upotrebljavala u japanskoj i kineskoj tradicionalnoj medicini.

Može se upotrijebiti za liječenje reume, problema sa menstruacijom, hemoroida i proširenih vena.

Korijenje se vadi u listopadu i studenom od biljaka starih četiri ili pet godina, suši se, te usitnjava, a potom se izrađuju oparci i uvarci.

Aktivni sastojak kod kineskog božura je paeoniflorin, a grmoliki božur sadržava paenole i njegove glikozide i sufrutikozide, koji sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka.

Ljekoviti božur ima sedativna svojstva, te se koristi za liječenje nervne uznemirenosti i razdražljivosti. Blagotvorno djeluje na hemoroide i utječe na stezanje krvnih žila i proširenih vena.

Također se može upotrijebiti za liječenje neredovite menstruacije i menstrualnih bolova, a može se kombinirati s drugim biljkama kao što su zvjezdasti aniš i obični pelin.

Preparati ove biljke mogu se koriste za liječenje reume, problema s crijevima i menstruacijom samo uz suglasnost liječnika. Prekoračenje doze korijenja može izazvati upalu crijeva i želuca.