Ljekovita biljka – Breza – Za vanjsku upotrebu koristi se za liječenje upala kože kao oparak koji se nanosi na kožu par puta dnevno

Breza je listopadno stablo sa srebrnom korom koje naraste od 25 do 30 metara u visinu. Trokutasti listovi beru se u proljeće, te nakon sušenja upotrebljavaju za pripremu oparaka, prašaka, kapsula i tinktura.

Breza je drvo koje raste i kod nas, pa nam je dobro poznata ova biljka.

Advertisement

U listovima se nalaze flavonoidi koji imaju protuupalne i diuretičke sposobnosti, a uz njih nalaze se fenolne kiseline, trjeslovine te vitamin C.

Koriste se kao antiseptik za mokraćni trakt i bubrege, te liječenje infekcija poput uretritisa i cistitisa. Zbog svojih protuupalnih svojstava koristi se za liječenje reumatskih bolova.

Advertisement

Za vanjsku upotrebu koristi se za liječenje upala kože kao oparak koji se nanosi na kožu par puta dnevno.

Breza posjeduje i antivirusna svojstva zahvaljujući sastojku betulinska kiselina koji učinkovito djeluje protiv HIV virusa.

Za liječenje upala mokraćnog trakta, bubrežnih kamenaca i oteklina koristi se oparak. 2 do 3 grama osušenih narezanih listova stavi se u šalicu kipućem vode, a nakon što se malo ohladi doda se 1 gram natrijevog bikarbonata na litru te pije 3 šalice na dan prije obroka.

Advertisement