Ljekovita biljka – Brusnica – Odličan prirodni čistač organizma, uz to i bogata vitaminom C

Brusnica je grm sporog rasta, a danas se uzgaja širom Europe. Listovi su joj tamnozeleni, cvjetovi ružičasti, a plod je mala zelenkasta bobica koja kad sazrije dobije tamnocrvenu boju.

Brusnica je jako efikasan prirodni antioksidans.

Plodovi se upotrebljavaju sirovi ili sušeni kao sok, a od njih se prave kapsule i tablete. Glukoza i fruktoza, brojni minerali i vitamin C su glavni sastojci Brusnice.

Zbog vitamina C, i brojnih antioksidansa, od kojih su najzastupljeniji antocijanini i proantocijanini, brusnica se preporučuje za konzumaciju protiv prehlada i gripe.

Na stjenkama žučnog mjehura i mokraćnog trakta sastojci brusnice fruktoza i proantocijanin služe za sprječavanje razvoja bakterija poput E. Coli.

Za liječenje urinarnih infekcija koristi se suhi ekstrakt u obliku kapsula koje se piju s puno vode, dok se sok brusnice može upotrijebiti za sprječavanje naslaga na zubima i karijesa.

Pripravke od brusnice ne uzimajte ako već uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, a osobe koje pate od povećane prostate trebaju se posavjetovat s liječnikom prije njihove upotrebe.