Ljekovita biljka – Celer – I kao začin i kao prirodni lijek

Celer dolazi iz porodice Umbelliferae, a poznajemo ga pod latinskim imenom Apium graveolens. Riječ je o ljekovitoj biljci, koja je također dobro zastupljena i u kuhinji.

Celer je biljka koju su jako cijenili drevni Rimljani i Grci. Danas je malo zapostavljen, ali na sreću još uvijek se koristi u kulinarstvu.

Advertisement

Kroz povijest, egipćani su celer koristili kao lijek, i to sa razlogom, jer su nedavna istraživanja potvrdila njegovu ljekovitost.

Smatra se da celer dolazi iz južne Europe. Prema nekim zapisima, prvi se uzgojeni celer upotrebljavao u medicinske svrhe i do 17. stoljeća nije se koristio kao hrana. Kad se i počeo koristiti u prehrani, to je bilo samo kao začin.

Zdrav je od korijena do sjemena, lako probavljiv, i slabo kaloričan. Biljka je dobra za snižavanje povišenog krvnog tlaka, i u još nekim situacijama, pa pročitajte u nastavku o tome.

Advertisement

Pitomi celer uzgaja se po vrtovima kao začin, povrće i salata. Jako je poznat i korišten u kuhinji, no manje je poznato njegovo ljekovito djelovanje.

Pročitajte malo detaljnije o celeru, te zdravim sastojcima koje u njemu pronalazimo.

>> Upotreba celera u liječenju

To je dvogodišnja, 20-60 cm visoka zeljasta biljka, sjajnih, tamnozelenih, čvrstih, peterostruko podijeljenih listova. Zelenkasto-bijeli cvjetovi čine štitaste cvatove. Ima svojstven miris i okus. Ravna stabljika šuplja je i jako razgranata. Nije opor.

Kao i većina povrća u nas, potkraj ljeta i na početku jeseni.

Advertisement