Ljekovita biljka – Čempres – Visoko crnogorično drvo prepuno ljekovitih tvari u sebi

Čempres dolazi iz porodice Cupressaceae, a poznat je pod latinskim imenom Cupressus sempervirens. Upoznajte ljekovita svojstva ovog crnogoričnog drveta.

Čempres nalazimo u Primorju i općenito po Dalmaciji na jadranskim otocima.

To je crnogorično oko 25 m visoko drvo, s gustom krošnjom u obliku piramide. Lišće je tamnozeleno, ljuskavo i zimzeleno. Plod je češer, sličan šišarki.

Od čempresa za ljekovite svrhe beremo lišće, koru i plod (češer).

Čempres se dosta upotrebljava u iste svrhe kao i bor te ostalo crnogorično drveće. Jako je dobar protiv hemoroida i proširenih vena na nogama, plućnih bolesti i nekih krvarenja.

Tinktura se uzima triput dnevno, po 10 kapi, ujutro, u podne i navečer, radi reguliranja neuredne menstruacije, zaustavljanja krvarenja iz maternice i liječenja od hemoroida koji su visoko u crijevu. Također, ovom tinkturom se zaustavlja i krvarenje iz crijeva, koje ne potječe od hemoroida.

Uzima se dvaput dnevno po 30-60 kapi uz malo vode, prije objeda i večere. Vodeni ekstrakt od 50 g češera, močenih 2-3 sata u 1 litri vode (bez kuhanja), služi za klistiranje u slučaju hemoroida.

Listovi pripremljeni kao čaj liječe od plućnih bolesti i čestog mokrenja. Uporni kašalj koji je ostao nakon gripe prestat će budemo li inhalirali tekućinu koja se priprema tako da se velika žlica čempresova ulja pomiješa s 3 žlice alkohola, pa se 1 žličica te mješavine ulije u lonac kipuće vode.