Ljekovita biljka – Ginko – Jačanje krvnih žila i bolja cirkulacija

Ginko, latinskog naziva ginkgo biloba Ginkgoaceae, je jedno od najstarijih preživjelih vrsta drveta na svijetu. Ta je vrsta rasla još prije dvjesto milijuna godina u Kini.

Aktivni sastojci Ginka su ginkolid terpeni i polifenoli, tj. flavanoidi, koji su poznati kao antioksidansi za jačanje krvnih žila i poboljšanje cirukulacije.

Biljka koju teško možemo pronaći kod nas, da sama raste, ali jako dobro poznata u biljnim ljekarnama. Ginko je odličan prirodni lijek koji održava krvne žile zdravima, uklanja nagle promjene raspoloženja, te nam pomaže boljoj cirkulaciji krvi u tijelu.

Istraživanja su pokazala da Ginko povoljno djeluje na krvne žile u mozgu koje su oslabljene starenjem, a jača vene i smanjuje krvarenje u kapilarama pa se koristi i kao lijek protiv akrocijanoze.

Kao lijek se koristi list od kojeg se radi ginkov ekstrakt (Gbe) koji se koristi u farmaceutskoj industriji. Jezgra koštice je bogata ugljikohidratima, a kad se osuši ima okus sličan bademu.

Za liječenje naglih promjena raspoloženja i zaboravljivosti, te jačanje mentalne budnosti i cirkulacije krvi koristi se u obliko kapi. 15 kapi pomiješajte u čaši vode i uzimajte tri puta na dan prije obroka.

Do sad nisu prijavljeni nikakvi štetni učinci korištenja ove biljke, no ipak nije preopručljivo Ginko davati djeci.