Ljekovita biljka – Hrast lužnjak – Kora je vrlo učinkovita protiv raznih virusa, a pripravci od kore se koriste i za ublažavanje proljeva i probavnih smetnji

Hrast lužnjak je stablo koje može narasti i do 50 metara, te imati krošnju obujma gotovo 100 metara. U jesen rađaju poznate plodove žirove koji su smeđe boje.

Odličan prirodni lijek protiv proljeva i probavnih smetnji.

Za upotrebu se koristi kora s mladih grana koja se reže ili dbori te upotrebljava za pripremu oparaka, uvaraka, tinktura i obloga. Može se upotrebljavati u kombinaciji s drugim biljkama koje imaju sposobnost stezanja, kao što su brusnica i borovnica.

Hrast lužnjak bogat je trjeslovinama među kojima su najzastupljeniji epikatehin, galokatehin i katehin. Kora je vrlo učinkovita protiv raznih virusa, a pripravci od kore se koriste i za ublažavanje proljeva i probavnih smetnji.

Za vanjsku upotrebu koristi se za liječenje neugodnog mirisa nogu, upaljene ili ispucale kože, opeklina, mokrih ekcema i laganog krvarenja u obliku kupki i obloga.

Trjeslovine iz kore pomažu u saniranju oštećenja tkiva kod osoba koje pate od reumatizma. Nenadani akutni proljev liječi se pripremom oparka, 10 grama praška kore u šalici kipuće vode se pije do 5 puta na dan.