Ljekovita biljka – Kava kava – Stanovnici Polinezije koristili su je u ritualima jer su vjerovali da donosi blagostanje

Kava kava je grm koji raste na otocima Polinezije. Biljka ne donosi plodove, ali ima mesnate stabljike i srcolike listove. Razmnožava se tjeranjem vriježa i izdancima, a naraste do 10 metara visine. Stanovnici Polinezije koristili su je u ritualima jer su vjerovali da donosi blagostanje.

Još uvijek nije dovoljno istraženo djelovanje biljke na zdravlje čovjeka.

Za upotrebu u ljekovite svrhe koristi se korijenje koje se prerađuje u ekstrakte. Smola biljke sadrži nezasićene a-pirone: kavain i jangonin. Biljka ima sedativno djelovanje, a djelotvorna je i u liječenju tjeskobnih stanja.

Kava kava ima analgetički učinak, te smiruje oblike euforije. Koristi se za liječenje infekcija mokraćnih putova, a poznata je po svojim antiseptičkim i protuupalnim svojstvima.

No 2003. godine Britanska vlada zabranila je nabavljanje i upotrebljavanje ove biljke u biljnim lijekovima zbog otvornih djelovanja na jetru.

Kao ukrasna biljka može se uzgojiti u bogatoj i dobro dreniranoj zemlji na polusjenovitom mjestu, ali se ne preporučuje za uzgoj kao biljka od koje će se spravljati pripravci za kućnu upotrebu.