Ljekovita biljka – Kesten – Koristi se za liječenje vena i kapilara u obliku oparaka

Kesten je biljka čiji se plodovi, kesteni, rado jedu u jesen. Stablo može narasti do 30 metara u visinu, a za upotrebu i pripravu oparaka, kapsula i tekućih ekstrakata koriste se kesteni i kora.

Jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka za liječenje hemoroida i proširenih vena.

Advertisement

Sjeme kestena ima saponine koji stežu krvne žile čime sprječavaju otekline i upale. Kora je bogata kumarinima, te vitaminom P. Taj naziv vitamina se upotrebljava za bioflavonoide koji imaju antibakterijski učinak te potiču cirkulaciju.

Kesten se koristi za poremećaje kod vena i osjetljive kapilare, štiti od negativnog utjecaja slobodnih radikala, liječi hemoroide te kroničnu slabost vena koja može dovesti do oteklina.

Advertisement

Za unutarnju upotrebu koristi se za liječenje vena i kapilara u obliku oparaka. Jedna vrećica stavi se u 200 ml kipuće vode te pije tri puta na dan nakon obroka.

Za liječenje hemoroida i sportskih ozljeda koriste se gelovi, masti i kreme koje se nanose četiri puta na dan na oboljelo mjesto.

Pripravke od kestena ne dajte djeci, trudnicama i dojiljama. U velikim količinama obični kesten može biti otvoran, a pri vanjskoj upotrebi kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije.

Advertisement