Ljekovita biljka – Končara – Služi za smirivanje grčeva u mišićima, tegoba probavnog trakta, te osobito kod čira na želucu

Končara ili medunika je biljka koja voli vlažna mjesta, a listovi su sastavljeni od tri do devet parova nazubljenih liski. Cvatovi se pojavljuju od lipnja do rujna, a tad se nadzemni dijelovi biljke mogu brati. To obično bude u lipnju i srpnju.

Još jedan prirodni lijek protiv problema sa probavnim traktom.

Potom se suše sve dok ne poprime žućkastu boju, a zatim se od njih spravljaju tinkture i oparci. Biljka je bogata trjeslovima, a sadržava flavonoide i mirisno eterično ulje koje je sastavljeno od salicilata i ima protuupalni učinak.

Biljka se koristi za liječenje simptoma gripe, prehlade, glavobolje, zubobolje, reumatskih bolova i gihta. Služi za smirivanje grčeva u mišićima, tegoba probavnog trakta, te osobito kod čira na želucu.

Končara ima antibakterijska svojstva zahvaljujući trjeslovinama i flavonoidima, a kao diuretik koristi se za liječenje prekomjerne težine i oteklina.

Za unutarnju upotrebu u liječenju gripe, glavobolje i zubobolje koristi se oparak. Jedna žličica biljke stavi se u šalicu vode, prokuha se, te se pije 3 do 4 puta na dan.