Ljekovita biljka – Konopljika – Biljka se upotrebljava u liječenju tegoba nastalih zbog lošeg rada hipofize

Konopljika, Vitex agnus-castus Verbenaceae, je biljka s mediteranskog podneblja. Danas se pak uzgaja u suptropskim područjima. Visine je do 5 metara, cvjetovi u jesen rađaju mnogo žutocrvenih plodova.

Ljekovita svojstva konopljike i njezinih plodova.

Ti se plodovi beru, suše, te koriste za izradu suhih ekstrakata. Sadrže eterično ulje, labdane, flavonoide, masne kiseline i biljne steroide. Uzgoj konopljike se vrši u bogatom i vlažnom tlu na mjestu s puno sunca.

Biljka se upotrebljava u liječenju tegoba nastalih zbog lošeg rada hipofize, žlijezde koja luči hormone povezane s menstrualnim ciklusom, menstrualnih tegoba, izostanak mjesečnice i boli.

Učinkoviti su u ublažavanju predmenstrualnih boli, te dolova u dojkama. Za liječenje te boli, te izostanka menstruacije ili bolova u dojkama, koristi se kapsula od 250 grama suhog ekstrakta koja se pije s čašom vode ujutro i navečer.

Ako vam biljka izazove alergijske reakcije, posjetite liječnika, a uslijed dugotrajnog konzumiranja pripravaka na bazi konopljike može doći do problema s nervnim sustavom koji se manifestira osjećajem bockanja po koži.