Ljekovita biljka – Konopljuša – Za upotrebu se koristi cijela biljka, od listova, korijenja i cvjetova

Konopljuša ili konjska griva je zeljasta trajnica visine do 2 metra podrijetlom iz vlažnih šuma koja ima dlakave listove i ružičaste ili ljubičaste cvjetove. Za upotrebu se koristi cijela biljka, od listova, korijenja i cvjetova. Svi se dijelovi suše i koriste za izradu oparaka i tinktura.

Odličan lijek protiv čireva na koži, nadraženosti kože i pjega.

Biljka sadrži eterično ulje, dok listovi imaju gorke sastojke, flavonoide, saponine, trjeslovine i smolu. Korijenje ima gorkih sastojaka i alkaloide pirolizidine.

Biljka je vrlo djelotvorna u otklanjanju otrovnih tvari iz organizma, potiče rad bubrega i jetre, a za vanjsku upotrebu se koristi za liječenje nadraženosti kože, pjega i prišteva na koži i akni u obliku tinktura i uvaraka.

Eterično ulje jača imunološki sustav, povećava otpornost na razne infekcije, gripu, prehladu i upalu grla. Gorke tvari posjeduju svojstvo u suzbijanju raka.

Za unutarnju upotrebu ove biljke potrebno je savjetovati se s liječnikom, a ako se u većim količinama biljka uzima, može djelovati kao otrov zbog sastojka pirolizidinskih alkaloida.