Ljekovita biljka – Ljubica – Mnogima znači dolazak proljeća, ali se koristi i kao prirodni lijek

Ljekovita biljka ljubica dolazi iz porodice Violaccae, a poznata je pod latinskim imenom Viola odorata. Saznajte malo o ovoj upadljivoj biljci, specifičnih cvjetova ljubičaste boje.

Biljka koja oboji proljeće, ima značajnu primjenu u narodnoj medicini. Kod nas se doduše slabije koristi, ali je jako ljekovita.

Sa neobičnim cvjetovima, poznata je kao vjesnik buđenja prirode, javlja se u ožujku i traje do kraja travnja, iako može ponovo da procvjeta u jesen.

Grci su ovaj skromni cvijetak smatrali simbolom plodnosti, stari Rimljani su uživali u njenom slatkom vinu, a ostalo je zabilježeno da je bila omiljena biljka Napoleonu.

Ljubica ili ljubičica, pročitajte malo o ljekovitom djelovanju ove biljke.

Ljubica raste po sjenovitim livadama, šumarcima, grmlju, uz plotove i u vrtovima.

To je mala proljetna biljka vlaknastog podanka s nadzemnim puzajućim vriježama. Srcoliko lišće, na rubu narovašeno, ima duge peteljke. Mirisni su cvjetovi poljskih ljubica tamnomodri, ponekad bijeli, na dugim peteljkama, a vrtnih ljubica tamnomodro-ljubičasti, veći i još mirisniji.

Ljubica cvate od ožujka do svibnja. Korijen se bere rano, na početku proljeća, cvijet kad procvate, a list kad potpuno naraste, dakle ljeti. Najljekovitiji je cvijet biljke.