Ljekovita biljka – Lovor – Odličan prirodni lijek, ali koristiti samo uz stručni nadozor

Lovor je mediteransko stablo čiji se muški i ženski cvjetovi nalaze na odvojenim stablima. Mogu narasti u visinu i do 20 metara. Ovalni listovi koriste se kao začin, a cvjetovi su žute boje.

I začin i prirodni lijek, list lovora je dobro poznat kod nas.

Plodovi su crne bobice koje sadržavaju po jedno sjeme, a bobice se beru kad sazriju u listopadu i studenom. Od njih se pravi ulje.

Lovorov list ima antiseptička, antigljivična i stimulativna svojstva. Njegovo ulje je izvrsno za ublažavanje bolova kod reumatizma, uganuća i modrica.

Korištenje ove biljke pomaže u smirivanju čireva i upala, a uz liječnički nadzor može se upotrebljavati za liječenje gljivičnih infekcija.

Sjemenke pomažu u sprječavanju nastajanja nekih tipova čireva na želucu. Eterično ulje se koristi za liječenje upala u ustima i čireva tako što se razrijedi (jedna kap na 10 ml temeljnog ulja) te se nanosi tri do četiri puta na dan.

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati liječenje lovorom, a pri vanjskoj upotrebi može se pojaviti alergijska reakcija, te se tada treba posavjetovat s liječnikom.