Ljekovita biljka – Matičnjak – Koristi se za pripremu prašaka, oparaka i kapsula, te kao dio raznih slatkih pića

Matičnjak je ljekovita biljka koja raste diljem Europe. Ima uspravne stabljike visine do 70 centimetara, a svi dijelovi matičnjaka su obrasli dlačicama i imaju miris limuna.

Aromatična biljka koristi se kao dodatak mnogim pripravcima, ali i kao prirodni lijek za mnoge tegobe.

Cvjetovi su bijele ili ružičaste boje, a biljka rađa sitne smeđe plodove. Za upotrebu se koriste ovalni listovi koji se beru od lipnja od rujna, nakon čega se suše.

Biljka se koristi za pripremu prašaka, oparaka i kapsula, a koristi se i kao dio raznih slatkih pića. Glavni sastojci su flavonoidi, koji djeluju povoljno na cirkulaciju, trjeslovine i fenolne kiseline, a prisutno je i malo eteričnog ulja.

Koristi se za liječenje tegoba s crijevima, usporene probave, povraćanja, nadutosti, te prilikom smirivanja želučanih grčeva.

Također, koristi se i za liječenje nesanice, a istraživanja pokazuju da može pomoći kod liječenja gubitka koncentracije i pretjerane aktivnosti kod djece.

Pretjerana konzumacija matičnjaka može izazvati smanjivanje hormonalne aktivnosti spolnih žlijezda. Za liječenje nervoze, probavnih smetnji i depresivnih stanja koriste se oparci i kapsule.