Ljekovita biljka – Mažuran – Koristi se kao začin i kao ljekovita biljka za probavne tegobe, i protiv nesanice

Mažuran je biljka koja naraste do 60 centimetara, ima brojne male listove te cvjetove bijele i ružičaste boje koji cvatu u ljeto. Uz to što se koristi kao ljekovita biljka, koristi se i kao začin.

Mažuran više poznajemo kao začinsku biljku, ali trebamo znati i da je jako ljekovita.

Nadzemni dijelovi biljke beru se ljeti, a nakon što se stabljike i listovi osuše od njih se pripremaju oparci i prašci. Cvjetovi posjeduju eterično ulje koje je bogato kavakrolom i timolom. Još su prisutni i sabineni, linaloli i terpeni.

Vrlo je učinkovita u liječenju probavnih smetnji, kao lijek za nesanicu, snažno lupanje srca, te potiče stvaranje majčinog mlijeka kod dojilja.

Mažuran izbacuje otrovne tvari iz organizma, a u vanjskoj upotrebi dobar je za liječenje zglobova i bolova u mišićima gdje se kao eterično ulje masiranjem nanosi na tijelo.

Za liječenje nadimanja, oticanja u predjelu crijeva i mučnina koristi se oparak. 1 do 2 žlice se stave u šalicu kipuće vode te piju tri puta na dan.

Također se može upotrijebiti za liječenje čireva u ustima, a prije upotrebe ulja ove biljke posavjetujte se s liječnikom.