Ljekovita biljka – Medvjetka – Primjena u alternativnoj medicini

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi, a ljekovite i djelotvorne tvari koje pronalazimo u biljci su: Arbutin, metilarbutin, slobodni hidrokinon, tanini (galotanini i elatanini), flavonoidi i nešto eteričnog ulja.

Zdrave tvari koje pronalazimo u ovoj ljekovitoj biljci su mnogobrojne. U listovima možemo pronaći fenolne šećerne spojeve, arbutin i metilarbutin.

Advertisement

Fenoli su inače grupa spojeva koji djeluju iritirajuće na sluznicu, no arbutin i metilarbutin su zbog prisutnosti šećera znatno manje agresivni.

Osim njih, biljka sadrži i kinone te čak do 20 posto galotanina i flavonoide, koji su derivati kvercetina, kemferola i miricetina.

Premda se općenito misli kako su upravo fenolni spojevi ti koji iskazuju antibakterijski učinak u mokraći, smatra se da ipak i drugi spojevi, pogotovo flavonoidi protuupalnog djelovanja, pridonose učinku biljke kod upala mokraćnog mjehura.

Pročitajte još o ljekovitoj medvjetki, koja su joj ljekovita svojstva i kako se primjenjuje u narodnoj medicini.

Advertisement

Kako se ova biljka koristi u narodnom liječenju, pročitajte u nastavku.

Ljekovita svojstva i primjena biljke u liječenju: Medvjetka odstranjuje otrovne tvari kod mnogih bolesti bubrega, mjehura i ostalih mokraćnih putova. Ta ljekovita svojstva su potvrdila sva suvremena istraživanja, ipak novija iskustva su pokazala da se čaj iz te biljke donedavno posve krivo priređivao. Naime smatralo se da listove treba, zbog njihove debljine i čvrstoće, vrlo dugo kuhati, da bi iz njih izvukli što više ljekovitih tvari. Na taj se način dobivao neukusan čaj koji je opterećivao želudac.

>> Ljekovita biljka medvjetka

Danas je poznato da u liječenju bolesti mokraćnih putova, značajnu ulogu ima samo arbutin, a da dugim kuhanjem u čaj ulaze i brojni neželjeni tanini. Otkako znamo da iz listova medvjetke možemo i hladnom vodom izvući dovoljne količine arbutina, a samo male količine neugodnih tanina, čaj od medvjetke postao je omiljen.

Advertisement