Ljekovita biljka – Miloduh – Biljka je pogodna za smirivanje kašlja, astme i bronhitisa, a može smanjiti grčeve u želucu

Miloduh ili crkvenjak je aromatični grm koji raste do visine 60 centimetara. Raste diljem mediterana, a dobar je za liječenje problema s dišnim sustavom. Poznat je i iznimno aromatični med, a sastavni je dio mnogih likera.

Aromatična i jako ljekovita biljka lijepog cvijeta.

Advertisement

Nadzemni dijelovi biljke beru se tijekom cvatnje, suše se, te koriste za izradu oparka. Cvjetovi se destiliraju kako bi se dobilo eterično ulje od kojeg se prave kreme i losioni.

Glavni sastojci eteričnog ulja su kamfor i terpeni, a tu se nalaze još i trjeslovine, flavonoidi, kavena i ružmarinska kiselina. Biljka je pogodna za smirivanje kašlja, astme i bronhitisa, a može smanjiti grčeve u želucu.

Advertisement

Koristi se i za borbu protiv kroničnog umora jer povisuje krvni tlak i potiče znojenje čime daje organizmu energiju i jača ga.

Ekstrakt listova, pokazalo je istraživanje iz 1990. godine objavljeno u časopisu Antiviral Research, djeluje protiv HIV virusa, koji uzrokuje AIDS. Antivirusnom djelovanju pridonosi kavena kiselina.

Također se može upotrijebiti za liječenje modrica i bolova u mišićima u obliku preparata od eteričnog ulja, kremama i losionima.

Eterično ulje se ne rabi za unutarnju upotrebu, a nuspojave uzrokovane korištenjem ove biljke nisu prijavljene.

Advertisement