Ljekovita biljka – Mirotoč – Ima antiseptička, protuupalna i analgetička svojstva, a koristi se za liječenje groznice, te manjih ozljeda i problema s ustima

Mirotoč raste u Somaliji i istočnoj Africi. To je stablo visine do 5 metara sa sitnim listovima i crvenožutim cvjetovima. Iz kore za vrijeme kišnog razdoblja izlazi smola koja se koristi u ljekovite svrhe.

Ljekovta biljka dobra protiv infekcija i upaja u usnoj šupljini.

Razdoblje kiša traje od listopada do travnja i tada se kora reže i uzima se smola koja je u početku bijela, no brzo prelazi u žutu, pa u smećkastu boju.

Nakon što se djelići smole skrutnu, koriste se za proizvodnju tinktura.

Iz biljke se dobiva eterično ulje koje sadrži furanoseskviterpene koji daju karakterističan miris, dok je smola bogata alkoholima i triperpenskim kiselinama.

Mirotoč ima antiseptička, protuupalna i analgetička svojstva, a koristi se za liječenje groznice, te manjih ozljeda i problema s ustima. Biljka pročišćuje začepljenost dišnih putova i pomaže u iskašljavanju, te kod probavnih tegoba poput vjetrova i grčenja mišića.

Za vanjsku upotrebu koristi se za liječenje upala u ustima, infekcija desni i ozljeda uzrokovanih umjetnim zubalom u obliku tinkture. Biljka se uzima samo za vanjsku upotrebu i ne smije se uzimati na usta.