Ljekovita biljka – Mrtva bijela kopriva – Biljka se koristi za liječenje začepljenih sinusa, visokog krvnog tlaka, hemoroida, proširenih vena i probavnih smetnji

Mrtva bijela kopriva ili mrtvača je korov i često se nalazi u zapuštenim dijelovima diljem Europe. Do 60 centimetara visoka biljka prekrivena je finim dlačicama, no za razliku od obične koprive, oni ne žare.

Kopriva koja vas neće ožariti, ali je i dalje zdrava namirnica i ljekovita biljka.

Bijeli cvjetovi se pojavljuju u travnju i svibnju, a tad se beru, suše i koriste za pripremu oparaka, tinktura i prašaka.

Mrtva bijela kopriva sadrži estere fenilpropanoida, iridoide, trjeslovine, sluz, organske kiseline i saponine. Tradicionalno se koristi za liječene obilne menstruacije, krvarenja nakon porođaja te vaginalnog iscjetka.

Biljka se koristi za liječenje začepljenih sinusa, visokog krvnog tlaka, hemoroida, proširenih vena i probavnih smetnji kao što su nadimanje i gastritis.

Također posjeduje antiupalna svojstva, a za vanjsku upotrebu koristi se za liječenje svrbeža kože na glavi, drugih dijelova nadražene kože i nesanice.

Za liječenje menstrualnih bolova, proljeva i nesanice koriste se oparci, tinkture i praškovi, a za liječenje vaginalnog iscjetka koristi se sjedeća kupka od osušenih cvjetova ove koprive.