Ljekovita biljka – Muškatni orah – Za liječenje se koristi protiv bolova u zglobovima, ozljeda mišića, reumatizma i upala tetiva

Muškatni orah raste u tropskim krajevima u visinu 20 metara. Nakon sedam godina pojavljuju se žuti cvjetovi, a plodovi sadrže sjemenku okruženu ljuskom i narančastom opnom – orah.

Odličan začin koji se koristi i u narodnoj medicini.

Oni se beru ljeti, te se iz sjemenaka dobiva eterično ulje. Ono se upotrebljava u kozmetičkoj industriji. Ima oštar okus i papreni miris.

Eterično ulje se sastoji od kamfena i pinena, a muškatni orah djeluje i kao afrodizijak. Za liječenje se koristi protiv bolova u zglobovima, ozljeda mišića, reumatizma i upala tetiva.

Također ima sposobnost sniziti kolesterol u krvi, smanjiti masne naslage u jetri, srcu i aorti, a može spriječiti nastajanje krvnih ugrušaka u žilama.

Nikako eterično ulje ne koristite za unutarnju upotrebu, jer miristicin u njemu je otrovan, te može izazvati glavobolje, vrtoglavice i halucinacije. Izvana se koristi amo kratko vrijeme.

Muškatni orah se koristi i kao začin jer potiče probavu, a klinička ispitivanja su potvrdila da je djelotvoran u liječenju proljeva.