Ljekovita biljka – Obična kopriva – Koristi se za liječenje reumatskih bolova i bolova u zglobovima, a vrlo je snažan diuretik

Obična kopriva služila je za izradu izdržljivih tkanina, a poznata su i njena ljekovita svojstva. Raste uz kanale i na neobrađenim i zapuštenim zemljištima.

Ljekovita biljka koja djeluje kao jako dobar prirodni diuretik.

Listovi i korijenje se koriste za izradu oparaka, prašaka i kapsula, a biljka se bere u svibnju i lipnju. Željezo, vitamin C, minerali, kalcij, kalij, fenoli i flavonoidi su sastojci koji se nalaze u listovima, dok je korijenje bogato fenolima, sterolima i polisaharidima.

Biljka se koristila za liječenje reumatskih bolova i bolova u zglobovima, a vrlo je snažan diuretik. Olakšava stanja poput artritisa, a potiče izlučivanje natrija i mokraćevine iz tijela.

Istraživanje iz 1999. godine pokazalo je da listovi imaju protuupalni učinak. Kopriva potiče tek i uspješno djeluje protiv umora.

Za liječenje tegoba zbog povećane prostate koristi se oparak. 2 do 4 grama osušene biljke stavi se u jednu šalicu kipuće vode i pije 3 puta na dan.

Dugotrajno uzimanje koprive može izazvati osip na koži, a za liječenje prostate potrebno je konzultirat se s liječnikom.