Ljekovita biljka – Pasji trn – Biljka se koristi za jačanje imuniteta, te za oporavak od bolesti u vrijeme rekonvalsecencije

Pasji trn ili vučji trn je listopadni trnoviti grm koji može narasti do 5 metara. Listovi su srebrne boje, a sliče listovima vrbe. Pasji trn ima sitne žuto-zelenkaste cvjetove, a plodovi su narančaste bobice koje se pojavljuju samo na ženskim biljkama.

Bobice ove biljke jako su bogate vitaminom C.

Advertisement

Te bobice su bogate vitaminom C, a daju sok koji se prerađuje u sirup. Ulje se koristi i u kozmetici.

Koncentracija vitamina C je iznimno visoka, a meso je bogat izvor flavonoidima koji pomažu pri cirkulaciji krvi u tijelu.

Advertisement

Osim toga, bogato je vitaminima E i uljnim tvarima kao što su zasićene masne kiseline, palmitinska kiselina te neke mononezasićene kiseline.

Biljka se koristi za jačanje imuniteta, te za oporavak od bolesti u vrijeme rekonvalsecencije. Preporuča se trudnicama i sportašima, a vitamin C olakšava sintezu kolagena.

Ulje se koristi za liječenje suhe kože, porezotina i ozljeda. Također, otkriveno je da ulje djeluje ljekovito protiv čireva u probavnom traktu.

Za unutarnju upotrebu se koristi za liječenje iscrpljenosti i smanjenje vitalnosti u obliku čistog soka i sirupa. Ako se uzimaju lijekovi za zgrušavanje krvi nije dobro uzimati pripravke od pasjeg trna.

Advertisement