Ljekovita biljka – Paulinija – Za nas egzotična biljka, ali je možemo pronaći u biljnim ljekarnama

Paulinija potječe iz južnoameričkih područja oko rijeke Amazone, a biljka je drvenasta penjačica žutih cvjetova koji rađaju crvene plodove.

Jako ljekovita biljka koja dolazi iz Južne Amerike.

Advertisement

Sjemenke se peku te im se vanjski dio ukloni. Zatim se melju u vodi da se dobije pasta koja se nakon toga oblikuje. Također, sjemenke se mogu osušiti u peći ili samljeti u prah za kapsule.

Paulinija sadrži visoku razinu kofeina koji potiče rad središnjeg živčanog sustava, a ujedno je i blagi diuretik. Vjeruje se da ima zaštitno djelovanje protiv malarije.

Advertisement

Potvrđeno je da biljka smanjuje postotak masnoća u krvi, a smanjuje i zgrušavanje. Biljka sadržava teobromin i teofilin, stimulansa prisutnih i u čokoladi.

Koristi se za liječenje nervne iscrpljenosti, prekomjerne tjelesne težine i blagog proljeva. Uzima se u obliku kapsula, 2 do 3 dnevno kod nervne iscrpljenosti, te 2 do 4 kapsule na dan kod pretilosti.

Ne treba pretjerati s konzumacijom ove biljke, a ako se primijeti da je ona uzrokovala ubrzani rad srca, nervozu želuca i nesanicu, treba prestati s njezinom upotrebom.

Također, ako patite od kardiovaskularnih bolesti, ne koristite Pauliniju.

Advertisement