Ljekovita biljka – Piskavica – Biljka se koristi kao sredstvo za jačanje i pomaže u borbi protiv umora

Piskavica ili prosenica je biljka visine 50 centimetara, a raste diljem Indije, sjeverne Afrike i SAD-a. Sjemenke mahune imaju mnogo manjih sjemenki, a cijela biljka ima snažni miris. Cvjetovi su žute boje.

Malene ljekovite sjemenke piskavice.

Za upotrebu se koriste sjemenke koje se beru u kolovozu i rujnu, a od njih se prave tekući ekstrakti. Glavno sastojci su sluzi, kumarini, saponini i hlapljiva ulja.

Biljka se koristi kao sredstvo za jačanje i pomaže u borbi protiv umora. Bogata je sluzi te zbog toga štiti sluznicu, smiruje bolne probavne poremećaje i podmazuje debelo crijevo čime olakšava probleme s zatvorom.

Piskavica smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2, a jedno istraživanje je pokazalo da je biljka djelotvorna u suzbijanju čireva na želucu.

Hormonalni sastojci liječe impotenciju kod muškaraca, a kod vanjske upotrebe piskavica je dobra kao melem za upalu kože i ublažavanje bolova.

Za liječenje umora i gubitka na težini i anoreksije se koriste prašci i tinkture. Djeca prije puberteta ne bi smjela koristiti ovu biljku, no odrasli ne bi trebali imati nuspojave.