Ljekovita biljka – Poljski mak – Ima antispazmastki i sedativni učinak, pa se pripisuje za liječenje napetosti živaca, olakšava probavu i otklanja bolove

Poljski mak, papaver rhoeas papaveraceae,su izrazito crvene boje, a nalaze se po poljima. Stabljika je uspravna i dlakava, a listovi urezani u podnožju stabljike. Plod je pun sitnih sjemenaka.

Protiv napetosti i živčane nervoze, a uz to će mak olakšati i probavu.

Latice sadrže sluz, antocijanine i malu količinu alkaloida, te se koriste za pripravu oparaka i kapsula, a beru se u svibnju i lipnju. Cvjetovi se kombiniraju s lipom, lavandom ili pasiflorom, a sastavni su dio mnogih sirupa.

Sjeme nije opasno u malim količinama, a koristi se i u prehrani. Sluz iz latica poljskog maka djeluje umirujuće na sluznicu grla, te se primjenjuje kod suhog kašlja i promuklosti.

Ima antispazmastki i sedativni učinak, pa se pripisuje za liječenje napetosti živaca, olakšava probavu i otklanja bolove.

Može se koristiti za liječenje neuobičajenog kucanja srca kod osoba koje nemaju s njim problema. Za liječenje promuklosti i suhog kašlja koristi se oparak od 2 čajne žličice cvjetova u šalici kipuće vode. Uzima se nekoliko puta na dan, a za liječenje blagih oblika nesanice uzima se samo 1 šalica prije spavanja.