Ljekovita biljka – Rimska kamilica – Koristi se kod problema s probavom, kao što su usporena probava, podrigivanje, povraćanje i nadimanje

Rimska kamilica, niska trajnica česta u zapadnoj i južnoj Europi, rađa cvjetove sa žutim središnjim dijelom okruženim bijelim laticama. Ima vrlo jak i ugodan miris.

Za bolju probavu i protiv povraćanja.

Cvjetne glavice koriste se za pripremu oparaka, losiona i vodica za grlo. Beru se čim se pupovi počnu otvarati, a potom se suše.

Biljka je bogata kumarinima i flavonoidima. Ima antispazmatsko i protuupalno djelovanje, a sadržava i malo eteričnog ulja. Seskviterpenski laktoni biljci daju gorak okus.

Za liječenje se koristi kod problema s probavom, kao što su usporena probava, podrigivanje, povraćanje i nadimanje. Eterično ulje ima sedativni učinak te ima sposobnost u ublažavanju upala.

Za liječenje problema s probavom koristi se oparak. 1 žličica cvjetnih glavica pomiješana u šalici kipuće vode pije se 3 do 4 puta na dan.

Za vanjsku upotrebu za liječenje nadraženih očiju koristi se losion za oči, a za liječenje upale grla koristi se vodica za grlo koja se priprema od ohlađenog oparka.