Ljekovita biljka – Rogač – Biljka se koristi za liječenje proljeva, probavnih smetnji, žgaravice, a učinkovito liječi proljev kod male djece

Rogač, ceratonia siliqua caesalpinaceae, ili slatka korica je biljka izvorno s područja Palestine i Sirije. To je vazdazeleno stablo koje može narasti do 20 metara, a plodovi su ljubičasto-smeđe mahune u kojima se nalazi do 12 sjemenki.

Mahune slatkastog okusa, jestive i jako zdrave.

One se koriste za ljekovite svrhe i to za pripremu rogačevog brašna. Biljka je bogata trjeslovinama, sluzi i šećerima – gotovo 90% mahune je sastavljeno od tvari na bazi šećera.

Rogač se koristi za liječenje proljeva, probavnih smetnji, žgaravice, a učinkovito liječi proljev kod male djece. To je potvrdila i studija iz 1998. godine.

Smola dobivena iz rogača koristi se kao dodatak dijetne prehrane, a nadomješta hranjive tvari. Poboljšava razinu lipida kod pretilih osoba.

Za liječenje proljeva koristi se rogačevo brašno kojeg se uzima 30 grama na dan pomiješanog s vodom ili mlijekom. No prije korištenja brašna potrebno se posavjetovat s liječnikom.

Za liječenje povraćanja se koristi rogačeva smola, ali samo za odrasle osobe.