Ljekovita biljka – Rosika – Izvrsna je za smirivanje kašlja, a može se kombinirati s drugim biljkama sličnog djelovanja

Rosika je vodena biljka malog izgleda, a poznata je i po tome što se hrani insektima. Radi to tako da mami insekte svojim listovima prekrivenim ljepljivim dlačicama. Pošto svaka dlačica na vrhu ima malo tekućine koja izgleda kao kap rose, biljka je dobila naziv rosika.

Neobična biljka, ljekovitog djelovanja.

Za upotrebu se koristi cijela biljka koja se bere od lipnja do rujna, a može se koristiti svježa ili osušena. Izvrsna je za smirivanje kašlja, a može se kombinirati s drugim biljkama sličnog djelovanja.

Sadržava naftakinone, spojeve zbog kojih biljka ima antibakterijska i antispazmatska svojstva. Biljka smiruje upaljenu sluznicu zbog sluzi koje ima, a odavno se tradicionalno koristi za liječenje kašlja i bolesti pluća.

Biljka djeluje i kao sredstvo za iskašljavanje i smirivanje kašlja, te se koristi za liječenje bolesti dišnog sustava kao što su hripavac, suhi i nervozni kašalj.

Za vanjsku upotrebu koristi se za liječenje bradavica u obliku svježeg soka koji se dobiva od neobrađene biljke, a stavlja se izravno na bradavicu. Za liječenje kašlja koristi se oparak.