Ljekovita biljka – Slatki komorač – Ima diuretička i protuupalna svojstva te može liječiti mokraćne putove

Slatki komorač je biljka mediteranskog područja koja naraste do 2 metra. Ima dugačke i tanke listove i cvatove u obliku žutih mirisnih cvjetova.

Prirodni lijek za dobru probavu, bez nadutosti i opstipacije.

Dijelovi za upotrebu su korijenje, listovi i plodovi. Od njih se izrađuju oparci, prašci, kapsule i tekući ekstrakti. Također, iz plodova se može dobiti eterično ulje.

Velika količina eteričnog ulja bogata je anetolom, a oko 60% ulja se nalazi u plodu. Ulje se koristi za liječenje probavnih tegoba, usporene probave, nadutosti, zatvora i povraćanja.

Slatki komorač ima diuretička i protuupalna svojstva te može liječiti mokraćne putove, a sastojak anetol potiče izlučivanje u dišnom sustavu.

Žene mogu koristiti biljku za poticanje stvaranja majčina mlijeka i normalizaciju menstruacije. No žene za vrijeme trudnoće trebaju izbjegavati preparate na bazi eteričnog ulja ove biljke.

Za liječenje probavnih tegoba i za liječenje zatvora koristi se oparak. Zbog anetola u velikim količinama ulje koromača može biti otvorno, pa se treba uzimati samo po preporuci liječnika.