Ljekovita biljka smreka ili kleka – Prirodni lijek od malenih bobica

Smreka ili kleka je prepoznatljiva po svojim igličastim listovima, te po zelenkastim, odnosno kada sazriju po tamno plavim gotovo crnim bobicama.

Borovica, kako još zovu smreku je biljka koja raste grmoliko, ima crni plod koji je bobičastog izgleda, koji dozrijeva tek druge godine u jesen.

Plod smreke je gorko-slatkog okusa dok su iglice gorke i smolaste. Smreka raste po klisurama, i ne traži bogato tlo. Također, smreka može rasti u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Često ju pronalazimo u skupinama, sve od primorskog područja pa do brdskih i planinskih predjela.

Kao prirodni lijek, od smreke sakupljamo plodove, iglice i vrhove grančica te i samo drvo smreke. Plodovi se nakon sakupljanja suše na suhom i prozračnom mjestu, nikako na suncu ili umjetnoj toplini.

Smreka je jako ljekovita biljka, pa možemo reći da čaj od boba smreke ima jako pozitivno djelovanje na želudac. Naime, čaj od boba smreke jača želudac, čisti krv te odvodi iz tijela otrovne plinove. Također, spomenuti ljekoviti čaj putem mokraće iz tijela izbacuje loše sokove, liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, te odvaja i izbacuje kamence i pijesak iz žuči, bubrega i mokraćnog mjehura.

Čaj od smreke se preporučuje i u slučaju plućnih bolesti, a tu se prvenstveno misli na astmu. Mladi vrhovi biljke koji se kuhaju u mlijeku mogu da liječe bolove u kostima, reumu, išijas, skrobut, vodenu bolest, živčanu rastrojenost i još neka druga stanja.

Smreka se kao lijek koristi i u kombinacijama sa drugim ljekovitim biljem.

Već smo spominjali smreku kao ljekovitu biljku, pa se možete podsjetiti i pročitati članak kako se pravi ljekoviti sok od bobica smreke.