Ljekovita biljka – Sporiš – Cvjetovi sadrže iridoidne glikozide koji imaju protuupalna i antispazmatska svojstva

Sporiš, a nazivan još i ljutovnica i željezarka, je zeljasta trajnica koja raste uz seoske putove diljem Europe i Azije. Listovi su dugački, a pojavljuju se u srpnju i kolovozu.

Protiv živčane napetosti, gripe i umora.

Nadzemni dijelovi, listovi, stabljika i cvjetovi, se koriste za pripremu oparaka i tinktura, a sporiš se mora odmah osušiti kako ne bi izgubio svoja ljekovita svojstva.

Cvjetovi sadrže iridoidne glikozide koji imaju protuupalna i antispazmatska svojstva. Koristi se za liječenje raznih infekcija, a ima i opuštajuća svojstva.

Za vanjsku upotrebu koristi se za liječenje nadražaja kože od pelena, opeklina od sunca i raspucale kože u obliku obloga natopljenog u smjesu osušene biljke i kipuće vode.

Liječi nervnu napetost, grčeve, umor i gripu, a oparak za tretiranje tih tegoba se pripravlja od 2 grama sušene biljke u šalici kipuće vode koja se pije tri puta na dan.

Prilikom konzumacije sporiša treba pripaziti da se ne uzima nijedan drugi lijek za regulaciju krvnog tlaka, a trudnice ne bi smjele uzimati pripravke od ove biljke.