Ljekovita biljka – Stolisnik – Smiruje probavne smetnje, upale stjenke crijeva, zatvor i nadutost, a djeluje i kao diuretik

Stolisnik, rman, jutrocel ili kostrijet ima plosnate cvjetove, a listovi su mu podijeljeni u mnogo dijelova. Biljka se bere od lipnja do listopada, a najčešće se suši i koristi za pripremu oparaka, tinktura ili prašaka.

Odličan prirodni lijek protiv probavni smetnji, zatvora i nadutosti.

Cvjetovi imaju eterično ulje u kojem se nalaze seskviterpeni, posebice azulen i ahilin, zatim su tu flavonoidi, trjeslovine, alkaloidi i gorke tvari.

Stolisnik se koristi za liječenje grčenja mišića, ima protuupalna svojstva, uništava gliste u crijevima, a azulen ima protubakterijsko djelovanje.

Smiruje probavne smetnje, upale stjenke crijeva, zatvor i nadutost, a djeluje i kao diuretik. Smanjuje krvni tlak i pomaže u liječenju bolesti povezanih s trombozom.

Također smiriva grčeve maternice, a regulira i menstrualni ciklus.

Za liječenje probavnih smetnji koristi se tekući ekstrakt ili oparak, dok se sjedeća kupka koristi za liječenje bolova maternice.

Na dodir, kod nekih ljudi biljka može izazvati alergijske reakcije, a velike količine pripravaka od stolisnika mogu izazvati glavobolje i vrtoglavice.