Ljekovita biljka – Udikovina – Biljka se koristi za ublažavanje grčevitog stezanja maternice, teške menstruacije, trbušnih grčeva i hemoroida

Udikovina je nisko stablo koje naraste do 5 metara, a grane su prekrivene dlačicama koje su zelene boje. Deblo i kora korijena se koriste za ljekovite svrhe. Skupljaju se u proljeće i ljeto te se od njih pripremaju oparci, tinkture i ekstrakti.

Ljekovita biljka dobra je za mnoge zdravstvene tegobe.

Kora sadrži brojne sastojke od kojih su najvažniji bioflavonoidi, trjeslovine i kumarini. Bioflavonoidi imaju antivirusna i antiupalna svojstva, a jačaju stjenke kapilara.

Biljka se koristi za ublažavanje grčevitog stezanja maternice, teške menstruacije, trbušnih grčeva, hemoroida, te liječenje visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti.

Za unutarnju upotrebu koristi se za liječenje osjetljivih kapilara kože, poremećaja u venama, grčeva maternice, hemoroida i teških krvarenja u menstruaciji u obliku oparka.

Tri čajne žličice stave se u 500 ml kipuće vode te piju do 3 šalice na dan.

Za vrijeme konzumacije lijekova za sprječavanje zgrušavanja krvi nije preporučljivo koristiti i preparate na bazi ove biljke, a također je potrebno da prvo liječnik postavi dijagnozu.