Ljekovita biljka – Vinova loza – Za ljekovite svrhe se koriste sjemenke koje se odvajaju od boba i od njih se prave ekstrakti

Vinova loza se uzgaja već tisućama godina, a od grožđa se proizvodi vino. Cvjetovi su zelene boje, a listovi u jesen dobivaju crvenu boju.

Vinova loza je jako poznata biljka našeg podneblja, i to zahvaljujući mnogim vrstama vina koje pravimo od ovih bobica.

Za ljekovite svrhe se koriste sjemenke koje se odvajaju od boba i od njih se prave ekstrakti. Od listova se rade oparci i prašci.

Listovi vinove loze sadrže antocijanine, organske kiseline, šećere, vitamine A, B1, B2 i C i trjeslovine. Sjemenke imaju antioksidanse koji štite od raka i bolesti srca.

Sastojak antocijanin sprječava oštećenja koja mogu uzrokovati slobodni radikali, a vinova loza je dobra za uklanjanje pjegica i drugih mrlja koje se pojavljuju na koži.

Koristi se još i za liječenje visokog krvnog tlaka, visoke razine kolesterola u krvi, smetnji u mokraćnom traktu, te za liječenje proljeva.

Za liječenje problema s krvožilnim sustavom i hemoroidima koristi se oparak. 2 grama suhih listova stavi se u šalicu kipiće vode te konzumira do tri šalice dnevno. Također postoje i kapsule sa sjemenkama i tekući ekstrakt, a do sada nisu zabilježene štetne nuspojave.