Ljekovita biljka – Vratič – Otporna biljka koja izgleda kao križanac između tratinčice i kamilice

Vratič, ili majčinski vratič, je otporna zeljasta trajnica koja izgleda kao križanac između tratinčice i kamilice. Listovi i cvjetovi ispuštaju vrlo gorak miris.

Biljka zanimljivih cvjetova, koji podsjećaju na križanu vrstu između tratinčice i kamilice.

Biljke se skupljaju kad su u punom cvatu te se suše. Glavni sastojci su seskviterpenski laktoni (od kojih je najvažniji partenolid) radi kojih ova biljka ima protuupalna i antispazmatička svojstva.

Vratič se koristi za ublažavanje glavobolje uzrokovane širenjem i stezanjem krvnih žila, protiv migrene, menstrualnih bolova, groznice, astme i drugih upalnih poremećaja.

Istraživanje iz 1988. godine u Velikoj Britaniji dokazalo je učinkovitost vratiča u smanjivanju učestalosti i intenziteta napadaja migrene.

Kao prevencija glavobolje i migrene koriste se kapsule vratiča, a za liječenje crijevnih bolesti i prehlada uzima se oparak – 1 gram svježih ili suhih listova staviti u šalicu kipuće vode i uzimati do dva puta na dan.

Ako pijete pilule za kontracepciju ne uzimajte ovu biljku, a da biste spriječili alergijske reakcije ne koristite biljku duže od četiri mjeseca neprekidno.