Ljekovita biljka – Zlatni kalifornijski mak – Najčešće se upotrjebljava za liječenje nervnih problema i za liječenje dječjeg mokrenja u krevet

Zlatni kalifornijski mak se u Europi uzgaja kao jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, a čest je stanovnik vrtova diljem Europe u koju je došla krajem 18. stoljeća. Listovi su dugački i nazubljeni,a plod je kapsula koja kad dozrije izbacuje sjemenke.

Biljka slična poljskom maku, sa tim da ima izrazito žute cvjetove.

Za izradu pripravaka koriste se stabljike, listovi i cvjetovi. Nakon što se skupe od srpnja i rujna, suše se i od njih se spravljaju ekstrakti, kapsule, oparci i tinkture.

Biljka sadržava velik broj alkaloida, flavonoida i karotenoida. Najčešće se upotrjebljava za liječenje nervnih problema i za liječenje dječjeg mokrenja u krevet.

Kalifornijski mak ima protuupalna i antispazmatska svojstva, a koristi se i za liječenje nesanice. Za tu svrhu koristi se oparak. Jedna žličica sušenih dijelova biljke stavi se u šalicu kipuće vode te pije 1 do 2 puta tijekom večeri.

Ako konzumirate pripravke od kalifornijskog zlatnog maka, pošto ima smirujući učinak, ne vozite automobil i izbjegnite rukovanje strojevima nakon njegove konzumacije.