Ljekovite biljke koje zaustavljaju kašalj – Napravite sebi lijek protiv kašlja

Kašalj je refleks. Njime se iz dišnih putova izbacuje sekret i uzročnici bolesti. Ali kašalj može biti i posljedica oslabljenog srca, alergije, pušenja, pa i simptom raka pluća.

Kašalj je, dakle, samo simptom, a uzrok je neko drugo stanje ili oboljenje. Što je najbolje koristiti protiv kašlja?

Advertisement

Suhi, nadražujući kašalj – Najpoznatije sredstvo za suhi kašalj je bijeli sljez. Umiruje iritiranu sluznicu gornjih dišnih putova. Koristi se kao sirup ili čaj (čaj se ne kuha, jer se sluzi sljeza rastvaraju i u hladnoj vodi). Djelotvoran je za kašalj koji se javlja nakon prehlade. Islandski lišaj, također, ispušta sluzi koje oblažu iritiranu sluznicu grla i ždrijela, i time smanjuju nagon na kašalj. Djeluje i protiv bakterija i upala.

Advertisement

Kamilica djeluje protiv upala i smanjuje iritaciju sluzokože disajnih putova. Djeluje i blago antibakterijski.

Produktivni kašalj – iskašljavanje – Bokvica se tradicionalno koristi kao dobar lijek protiv kašlja i za smanjenje bronhijalne sekrecije. List bokvice djeluje antimikrobno, tj. sprečava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje, širi bronhije i smanjuje nadražaj na kašalj (kod produktivnog kašlja), a na grlo i ždrijelo djeluje protuupalno (kod suhog kašlja).

Bršljan olakšava iskašljavanje i širi dišne putove. Koristi se kod akutnih i kroničnih upala respiratornih organa, koje prati produktivni kašalj (iskašljavanje sekreta). Bršljan djeluje mukolitički (razrjeđuje sekret), spazmolitički (širi bronhije i relaksira ih) i ekspektorantno (omogućava iskašljavanje). Ne blokira kašalj, razrjeđuje sluz i smanjuje nadražaj na kašalj. Djeluje antivirusno i antibakterijski.

Advertisement