Ljekoviti recepti naših baka koje trebate znati

Ljekoviti recepti naših baka nikako ne trebaju da se zaborave. Riječ je o jako efikasnim prirodnim lijekovima koji pomažu u slučaju mnogih tegoba.

Kad vas zaboli glava ili stomak, ne morate odmah potrčati u apoteku, nego u vašoj kuhinji potražite prirodni lijek.

Za bolju probavu pokušajte sa sokom od bokvice. Pola kilograma listova svježe bokvice dobro operite, sitno je isjeckajte i iscijedite u sokovniku. Sok pomiješajte s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu žlicu.

Ako imate problema sa upalom grla onda je ovo recept za vas. Žalfija s medom, a koristi se tako da prelijete žličicu sušenih i usitnjenih listova žalfije šalicom ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji pet minuta, a nakon toga procijedite čaj, dodajte žlicu meda i ispirite grlo četiri puta dnevno po pet minuta.

U slučaju proljeva iskoristite oparenu jabuku. Ogulite i očistite jabuku, isijecite je na kriške i kuhajte na pari dok ne omekša. Jedite jednu dnevno.

U slučaju upale mokraćnog mjehura pomoći će vam sok od brusnice. Svakodnevno pijte tri šalice soka od brusnice čiji sastojci ubijaju bakterije i ne dozvoljavaju njihovo umnožavanje. Uz to pijte i dva i po litra vode, kojom ćete ubrzati izbacivanje bakterija.

Ako imate glavobolju iskoristite bijeli luk. Naribajte nekoliko češnjeva bijelog luka, nanesite ga na sljepoočnice i isperite nakon 15 minuta.