Ljekovito djelovanje origana – Mnoge su danas poznate primjene origana u liječenju

Iako ga najbolje poznajemo kao začinsku biljku, origano je jako ljekovit. Mnoge su danas poznate primjene origana u liječenju.

Pročitajte kako se origano koristi u liječenju i kozmetici.

Ljekovito djelovanje origana mogu osjetiti osobe koje su oboljele od psorijaze i raznih kožnih bolesti. Nadalje, origano pomaže za liječenje bronhitisa, kod bolesti živaca, crijevnih komplikacija, ekcema, grčeva, krvarenja, kašlja, komplikacije želuca, poremećaja metabolizma, reume, raznih porezotina, svrbeža, upale jednjaka, upale usta, zubobolje i želučanog katara. Ova ljekovita biljka se koristi za kupke, za ispiranje grla, za obloge, za stavljanje kompresa, te za izazivanje znojenja.

Origano se koristi i u kozmetici. Dobar je za njegu kože lica, te za aromaterapiju. Origano u obliku praška ili svježeg lista može pridonijeti poboljšanju problema vezanih uz bolest, a svakako da redovitom primjenom čajnih napitaka i kupki možemo znatnije utjecati na sam tijek oboljenja. Od origana se izrađuje mast za reumatičare koja je dosta tražena, kao i kod raznih glavobolja i migrena.

Eterično ulje origana dobiva se vodenom destilacijom, ulje je svijetložute boje, koristi se samo za vanjsku uporabu i to za masažu kod reumatskih bolova, mišićnih bolova, glavobolje, upalnih procesa, te za relaksaciju. Koristi se i kao biljna kupka kod kožnih bolesti, kod neuroza, kao komprese, za inhalacije kod prehlada, začepljenja nosa i bronhitisa. Svježi sok biljke liječi tegobe uha. Origano ne bi smjele uzimati trudnice, čak ni u uljima za masažu.