Ljetna pravila rukovanja hranom – Naučite kako da izbjegnete zdravstvene probleme radi ljetnih vrućina

Ljeti pripazite na hranu i konzumirajte ju dok je još topla. Ne čekajte da se rashladi da biste ju spremili u hladnjak jer se bakterije ubrzano razmnožavaju kada dopustite da se hrana hladi polako. Ako obrok nosite na put, dobro ga ohladite i ponesite ravno iz hladnjaka, poručuju stručnjaci iz Hrvatske agencije za hranu.

Pazite kako čuvate namirnice u ljetnom periodu.

Advertisement

Idete li na roštiljanje, sirovo meso stavljajte na dno rashladne torbe kako tekućina iz njega ne bi kapala po ostaloj hrani. Slojeve prema vrhu torbe slažite tako da na vrhu bude ona hrana koja će najbrže biti upotrijebljena.

Perite ruke prije i poslije pripreme i baratanja s hranom jer je ljetno doba opasno zbog moguće zaraze, osobito salmonelom i Escherichiom colli.

Pranje ruku sapunom pritom obavezno treba trajati najmanje 20 sekundi.

Advertisement

Stariji i djeca najviše osjetljivi – Problemima zbog hrane posebno su izložena djeca te starije osobe zbog svog slabijeg imuniteta. Najčešće pogreške u rukovanju hranom jesu nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane.

To obično znači nedovoljno visoka temperatura kod pripremanja i nedovoljno niska temperatura kod hlađenja hrane, omogućavanje doticaja sirove i termički obrađene hrane te nedovoljno pridržavanje higijenskih pravila.

Ako se na hrani pojavila plijesan, bacite cijeli komad. Plijesni proizvode tvari štetne za zdravlje, a one prodiru u dubinu hrane te stoga nije dovoljno ukloniti samo površinski sloj na kojem se plijesan može uočiti. Također, ne koristite staro, oštećeno posuđe, ni u kući niti na izletima jer kada ono jednom izgubi svoj zaštitni sloj u hranu mogu prodrijeti različiti štetni spojevi.

Advertisement