Ljubičasto voće i povrće je jako zdravo – Jedite ove namirnice kada god imate priliku

Ljubičasto voće i povrće poput patlidžana, ribiza, kupine, tamnog krumpira i drugih, sadrže puno više antioksidansa i flavonida koji blagotvorno djeluju na zdravlje nego voće i povrće drugih boja.

Ljubičasto voće i povrće prepuno je antioksidanata, spojeva koje naš organizam čiste od slobodnih radikala i na taj način sprječavaju propadanje stanica. Što je plod tamniji, ima više antioksidanata, kažu stručnjaci i preporučuju, primjerice, tamni krumpir koji im ima četiri puta više zdravih sastojaka od ostalih krumpira.

Advertisement

Jednaka je situacija i s ostalim namirnicama te boje. Ljubičasta boja luka, patlidžana, kupine i crnog ribiza u svom pigmentu sadrži i flavonide, spojeve koji jačaju imunitet i kontroliraju krvni tlak.

Advertisement

Brusnice, na primjer, sprječavaju infekcije urinarnog trakta, dok koža crnog grožđa sadrži antocijan, pigment koji otežava rast stanica nekih tumora i povoljno utječe na cijeli kardiovaskularni sustava.

Nedavna su istraživanja pokazala da oni koji jedu ljubičasto i tamnoplavo voće i povrće imaju puno niži rizik za visoki krvni tlak i visoke razine lošeg kolesterola, a ujedno su im i šanse da budu pretili puno manje.

Preporuka znanstvenika je uključivanje što više ljubičastog voća i povrća u dnevnu prehranu, a osim patlidžana i bobica mogu se naći drugi ljubičasti plodovi poput smokvi, krumpira ili ljubičastih šparoga.

Advertisement