Mali trikovi pomoću kojih ćete usporiti starenje – Sačuvajte lijep i mladolik izgled

S godinama, koža zbog nepravilnog održavanja postaje suha i gruba, a bore su najvidljivije oko očiju. Ispiranje, toniranje i hidratiziranje tri su najvažnija koraka za održavanje kože mladom.

Naučite neka osnovna pravila za lijep i mladolik izgled.

Advertisement

Žene se najviše pribojavaju starenja i debljanja. Ali iako je starenje neizbježno, može da se uspori. Pojava bora tako je najočigledniji znak starenja. S godinama, koža zbog nepravilnog održavanja postaje suha i gruba, a bore su najvidljivije oko očiju. Ispiranje, toniranje i hidratiziranje tri su najvažnija koraka za održavanje kože mladom. Žene bolje financijske situacije uvijek sebi mogu da priušte kozmetičke zahvate, ali u sprječavanju bora puno će pomoći i preparati na bazi maslinovog ulja.

Dobar raspored na tanjuru – Ishrana bi se trebala sastojati od mješavine zelenog povrća, voća, žitarica i mahunarki. Odaberite boje koje predstavljaju dugu, kao što su špinat, kukuruz, paradajz, paprika, jagode, borovnice i grožđe. Hrana na tanjuru trebala bi da sadrži 75 posto namirnica na biljnoj bazi, a ostatak proteine poput jaja, ribe i mesa.

Advertisement

Kalcij za vitalnost – Dovoljne količine kalcija kao i vitamina D pomažu u sprečavanju osteoporoze, glavnog uzroka lomova kostiju kod žena. Nakon 50. godine, preporučena dnevna doza kalcij je 1200 mg. Dobar izvor kalcija su i mliječni proizvodi, sok od naranče te riba.

Jedno piće na dan – Umjerene količine alkohola mogu zaštititi od bolesti srca, ali alkoholna pića mogu ometati efikasnost određenih lijekova. Dobro bi bilo da se ograničite na jedno piće dnevno.

Spavajte dovoljno – Spavanje je od vitalne važnosti za pravilan rad tijela. Dok je nekima dovoljno pet do šest sati sna, neki mogu spavati i do deset sati. Probajte izbjeći popodnevni san jer je korisniji kratki odmor od 10 do 15 minuta.

Advertisement